Sofie Svanlund

2011-12-29
23:30:38

Min första jakttur
Natten mot torsdag var jag ute på jakt, ja det är sant. Vi skulle mörda hjortar, men fick bara syn på mammor med bebisar så det blev inget med det. Däremot fick vi syn på flera pungrävar. Jag tog aldrig en bild men hittade dena på nätet om ni inte vet vad en pungräv är:
Världens sötaste. När det var min tur hittade vi inga fler och det var nog lika bra för jag vet inte om jag hade kunnat göra det. Hjort känns liksom mer okej att jaga på något sätt än en sån här söt sak. Tills skillnad mot Australien som är deras naturliga miljö, så är de en plåga här för både naturen och flera djurarter. Därför är det okej att jaga dem om ni undrade.
Igår var vi på utflykt till ett fik som ligger på D'Urville Island för att äta lunch. För att komma dit fick vi ta en båt från French Pass.
Tyvärr var det regningt så det blev inte av att promenera till passagen mellen ön och fastlandet och titta på de starka strömmarna så det får bli en annan dag.
Idag ska vi tillbaka till French Pass och äta middag i ett av husen som syns längst till vänster på bilden för att äta middag. Vi ska visst bli runt 30 personer så jag är ganska nervös. Det blir några svenskar också eftersom hon som bor där är svensk så det är ju i alla fall skönt. Vi får se hur det går...

2011-12-28
01:38:02

Midsommarfirande
Ja, jag har firat midsommar.
Grejen är att vi alla skulle laga mat en varsin dag och då tänkte vi att det skulle vara kul att bjuda på något traditionellt svenskt. I och med att det inte är väder för julbord tyckte jag att midsommarmat vore ett bättre alternativ. Eftersom det inte går och få tag på mycket här så gjorde jag allt från scratch, hör och häpna.
Middagen bestod av:
Inlagd sill på fisk vi håvat upp själva.
Gravad lax med citron.
Dillpotatis med gräddfil och egenodlad gräslök.
Gubbröra på lax.
Ägghalvor med majonäs, räkor och dill.
Räksallad.

Till dryck blev det ingefärsnaps och citronsnaps, som vi även det gjorde själva i och med att det heller inte existerar här.
Efterrätt bestod av chokladtryffeltårta med färska jordgubbar och hallon med vispgrädde.
Kan det bli mer klassiskt svenskt? Ja, juste. De fick lära sig sjunga snapsvisor dessutom!
Gravad lax förbereds

2011-12-25
00:41:21

Jul, jul solsstrålande jul
God Jul!
Nu har ni julafton, vi har juldag. Här har vi öppnat paket nu på morgonen, tomten var här i natt och drack upp sin öl och lade klappar under granen (Ingen vanlig gran utan någon märklig sorts variant, dock fortfarande ett barrträd).
Jag har blinkande örhängen på mig. Alla tjejer har det, killarna har lösmustach.
Nu ligger jag på rummet och vilar lite. Måste ta det lugnt med solen. Den är jättestark här och min hy är så fruktansvärt blek...
Så nu tänkte jag skriva lite om vad jag haft för mig fram till nu. Jag förvarnar att det här blir världens längsta inlägg med massor av bilder!
I onsdags tog vi en tur i Christchurch och tittade på resultatet av jordbävningen. Nu har det varit en till dagen efter som vi precis missade (phuh) så det är värre i dagsläget. Här kommer lite bilder:
Hål i vägenMassa bråte från hus som måste rivasSönderfallet husNågon som försökt tillkalla hjälp genom att skriva "HELP" i rutan (3:e rutan, första raden)Mat ligger kvar på borden på igenbommade kafeérEtt nytt provisoriskt köpcentra har byggts upp av containrarHalvt hus, ser ut som ett tittskåpStörsta delen av city är avstängd och man får inte vistas i området pga rasriskenGångbro som förvriditsFolk som ännu inte hunnit evakuera "the red zone" har ingen fungerande avlopp, så bajamajor står utplacerade längs gatorna
Som sagt så har ju flera jordbävningar skett sedan jag tagit dessa foton, så läget är ju mycket värre idag... Men nu vidare till nästa ämne!
I torsdags bilade vi upp till farmen... Först stannade vi till i Kaikoura och åt fish and chips:
Sedan pausade vi för att titta på sälar:
Här tog vi också en promenad in i skogen där denna vackra källa finns:
På denna plats finns sälungarna med sina mammor:
Nästa stopp blev Blenheim där vi plockade flera kilo mumsiga körsbär innan vi fortsatte på de snirkliga vägarna till farmen. Och här kommer lite bilder på vad vi hittat på på farmen  än så länge:
Jag har matat små lamm som förlorat sin mammaVi har vallat får uppe i kullarnaVi var och högg ner en "julgran" på julaftonVi har varit och fiskat torsk och pilgrimsmusslor.

Att fiska fisk har jag ingenting emot, men att fiska efter pilgrimsmusslor var riktigt vidrigt. När man drar upp tråget kommer både det ena och det andra med, t.ex. bläckfisk, stjöstjärnor, sjögurkor och eremitkräftor. Blä! Utöver havsdjur fick jag även se små pingviner. Oturligt nog fick jag inte se några delfiner, men jag hoppas att de tittar fram nästa gång.
Kvällen innan fiskade vi strömming som jag tänkte lägga in. Och här var det inte heller bara strömming man fick med i nätet utan även makrill och stingrockor. Stingrockorna var riktigt häftiga att se, men usch så äckliga de är. Jag höll allt mitt avstånd...
Nu tänkte jag se till att förasöka skriva oftare så det inte resulterar i så ofantligt långa inlägg, lovar :).2011-12-21
00:37:19

Nyanländ till Nya Zeeland
Japp, så vi landade igår. Jag är fortfarande trött och självklart jetlaggad som i att det känns som om jag drömmer och jag är lite sjösjuk. Hoppas det går över snart.
Vi har haft en mardrömsresa. Jag rekommenderar INTE att flyga med Air China eller att boka resa via travelstart.se. När vi skulle checka in på Arlanda kunde de inte checka in oss på den sista etappen mellan Melbourne och Christchurch. Detta skulle vi då göra i Peking istället. Väl i Peking ville de inte hjälpa oss och sa att vi får göra det i Melbourne istället. Sedan skulle vi åka mellan Peking och Melbourne med mellanlandning i Shanghai. Då var Peking till Shanghai inrikes vilket innebar att vi vara tvungna att gå igenom tullen "in i Kina" för att sedan göra om detta på flygplatsen i Shanghai då flighten blev en utrikes flight.
När vi landat i Melbourne fick vi kuta till nästa flyg som skulle gå om 40 minuter. När vi kommer fram till gaten var ju som sagt inte incheckade och det var försent eftersom man måste checka in 90 minuter i förväg, vilket är helt sjukt då att vi bara hade en bytestid på 60 minuter även om planet inte hade kommit in sent.
De lyckades dock öppna flighten och boarda oss, men vi fick inte sitta tillsammans eftersom planet var fullt.
När vi äntligen landat vid sista stoppet går vi för att hämta vårt bagage... som inte finns...
I och med att Air China inte meddelade det andra flygbolaget att de skickade passagerare och att Travelstart bokat oss en resa med för kort bytestid hade de igen möjlighet att hinna packa in vårt bagage i planet.
Som tur är har vi nu fått veta att väskorna ska komma till Christchurch idag så att vi äntligen kan få byta kläder efter 3 dygn.
Utöver den pärsen så ser jag fram emot att uppleva nya zeeland nu. Imorgon bilar vi upp norr mot Nelson för att fira jul och vad vi gör efter det har vi inte bestämt än. Vi tar det lite som det kommer :).

2011-12-05
19:46:52

Resfeber < 0
Åh vilken seg måndag det har varit. Känt mig frussen, trött och 100% omotiverad för att skriva rapport. Hoppas att vi kan lyckas gasa lite den här veckan ändå så att vi kan bli klara någon gång. Det känns liksom mer okej att njuta av kommande ledighet om jag inte har flera timmar av jobb som måste göras.
Känns overkligt att vi åker nästa vecka. Hämtade ut mitt nya pass idag och inte ens då kändes det att jag ska på semester. Jag har verkligen ingen resfeber överhuvudtaget, märkligt. Men det borde ju komma när vi sitter på planet iaf, att jag märker att jag ska åka bort alltså.

2011-12-02
21:45:27

...
Det är fredag. Klockan är över nio. Jag borde göra mig i ordning för att sova. Tidig, tidig uppstigning imorgon för jobb.
Jag är sugen på att hitta på nått kul i helgen dock, så jag hoppas att det kanske kan hända något skojsigt imorgon. Men det gör det nog inte, det gör det aldrig när man önskar det.